Актуелности, Зимски сусрети

Зимски сусрети учитеља у Сјеници 2019. године

Дан стручног усавршавања просветних радника у Сјеници био је 14.4.2019. године.

По први пут организовани су у Сјеници Зимски сусрети (због продужетка зимског распуста у фебруару, сусрети се реализују у априлу), у сарадњи Савеза учитеља Републике Србије и Друштва учитеља Општине Сјеница, које је прво струковно удружење учитеља, наставника и осталих који раде у образовно – васпитним установама, центар је за њихово окупљање, информисање и стручно усавршавање. 

ОШ ,,12. децембар“, у Сјеници  била је, ове 2019. године, домаћин првих Зимских сусрета учитеља у Сјеници. Пружила је одличне просторно-техничке услове за рад и организацију Зимских сусрета учитеља (просветних радника) Сјенице.

Захвални смо СУРС-у, школи – домаћину, локалним медијима, новинској агенцији Бета, сниматељима, издавачима, родитељима ђака и ученицима на ономе што су учинили да се просветна делатност и талентованост ученика промовише на најлепши начин, што се промовишу праве вредности. Наш град представља се као град у коме су сарадња и мултикултуралност становника на високом нивоу, који има изузетне просветне раднике и посебно надарену децу за литерарне (песме, приче, бајке, драмски текстови) и ликовне радове (рад у различитим ликовним техникама).

 Пратећи програм Зимских сусрета у Сјеници:

  1. Од 9 до 10 часова у холу школе реализована је изложба уџбеника, наставних средстава и дечје штампе за основне школе, издавачких кућа (Завод за уџбенике, Београд, Креативни центар, Едука, Фреска, Нови Логос, Клет). Представници издавачких кућа делили су бесплатне рекламне материјале и књиге присутним гостима.
  1. У холу школе била је изложба награђених ликовних и литерарних радова ученика са конкурса Друштва учитеља Општине Сјеница на тему пролећа. Конкурсна комисија имала је тежак задатак и прегледала је 167 пристигла рада ученика, на тему пролећа, из целе Сјенице (скоро све основне школе).

Чланови жирија били су представници три различите школе, по занимању су професори са вишегодишњим искуством и чланови су Друштва учитеља Општине Сјеница. У жирију ликовног и литерарног конкурса била је Катарина Каличанин, проф. (потпредседник ДУОС-а), Ајсела Бихорац, проф. (председник Надзорног одбора ДУОС-а) и Анђелија Думић, проф. (секретар Управног одбора ДУОС-а). Жири није имао прилику да види податке о ученику, школи, учитељу/родитељу у току жирирања, већ тек на крају одлуке о избору најбољих када су се направиле ранг листе. Ученици су својим радовима приказали неизмерну раскошност свога талента.

Од 43 литерарна и 124 ликовна рада (укупно 167 послатих радова), дипломом је, на Зимским сусретима, награђено по 5 ученика у 4 категорије – први, други, трећи и четврти разред. Прво место освојио је по један ученик у свакој категорији оба конкурса, а по 2 ученика освојила су друго и треће место. Укупно је дипломом награђено 40 ученика основних школа са територије општине Сјеница.

Осам ученика, који су освојили прво место награђени су дипломом и књигом. Сви учеснци који нису освојили  једно од прва три места, добиће у наредном периоду, похвалнице за запажено учешће на ликовном и литерарном конкурсу. Посредници у преузимању похвалница биће ментори и родитељи који су слали радове ученика.

Честитамо свим менторима, учитељима, родитељима, а посебно награђеним ученицима. Осталима желимо више среће други пут. Драго нам је што општина Сјеница има талентоване ученике пред  којима је светла будућност.

  1. Од 10 часова реализовала се, у амфитеатру, на трећем спрату школе, обука наствног кадра Сјенице и акредитовани семинар ,,Сарадња васпитно-образовне установе са породицом у превенцији вршњачког насиља (каталошки бр. семинара је 147). Аутор семинара је Далиборка Поповић, доктор педагошких наука.

У току обуке учесници семинара имали су у паузама обезбеђено бесплатно пиће (кафу, сок) и ручак. Учесницима су подељене фасцикле, блокчићи, хемијске оловке са називом и логом ДУОС-а, као и други пратећи материјал. На крају обуке сви учесници добили су сертификат о похађаном акредитованом семинару.

На семинару је учествовало 29 чланова ДУОС-а, уз присуство директора школе, представника медија и сл. У свом саставу Друштво учитеља Општине Сјеница као непрофитна, невладина, нестраначка организација, тј. удружење има професоре предметне наставе, професоре разредне наставе, стручне сараднике, наравно мешовитог националног састава, чиме се веома поносимо. Сарадња чланова Друштва је на врхунском нивоу што су и ови сусрети показали.  

Свим члановима Друштва учитеља Општине Сјеница омогућено је, од стране Друштва  учитеља Општине Сјеница, бесплатно похађање семинара који обухвата различите циљне групе за похађање истог.

Циљ семинара ,,Сарадња васпитно-образовне установе са породицом у превенцији вршњачког насиља  био је да се допринесе смањењу вршњачког насиља, кроз унапређивање компетенција васпитача, наставника и стручних сарадника за сарадњу са породицом у области превенције вршњачког насиља.

Још једном, захваљујемо се свима који су били део првих Зимских сусрета у Сјеници и дали свој допринос да сусрети прођу онако како треба, на понос свих нас. До следећих сусрета, срдачан поздрав.

Марина Пејчиновић, председница

Друштва учитеља Општине Сјеница



IMG-3434915c9f120a0dace295b083149003-VZimski susreti ucitelja 20IMG-62a28814b5665d33a414c47c41abb934-VIMG-716a2e24a234db64bd4feb58bc0b9e80-VZimski susreti ucitelja 15Zimski susreti ucitelja 22IMG-b1e665201f077ac218ffe503b1232c1f-VZimski susreti ucitelja 14. okIMG-cc365aa7a3d82f571051a377c366c364-VZimski susreti ucitelja 17Zimski susreti ucitelja 16Zimski susreti ucitelja 19Zimski susreti ucitelja 18

Zimski susreti ucitelja 21


 

Постави коментар