Актуелности

КОНКУРС ,,РУКА У ТЕСТУ“ 2018. год.

„Спасимо нашу Планету!“

Конкурс – Рука у тесту 2018. год

Позив свим суперхеројима на земљи: да ли сте спремни да спасите нашу лепу планету Земљу? Ви имате моћ да промените свет!

Све више говоримо о заштити животне средине. На који начин нас се дотиче ова тематика и колико она утиче на наш свакодневни живот? Чувајући животну средину чувамо будућност и опстанак човечанства. Наше окружење је извор хране и пијаће воде, а ваздух кисеоника, а од климе зависи наш живот на планети и наш опстанак. Уређујући простор који нас окружује пореметили смо животну средину. Шта можемо да урадимо како бисмо очували природну равнотежу и избегли загађивање?

Дати свој допринос у очувању природе није тако тешко као што на први поглед изгледа. Да бисмо повољно утицали на животну средину, потребно је пре свега, да променимо свакодневне навике. Сви можемо да чинимо напор сваког дана како бисмо се борили против климатских промена и деградације планете. А када бисмо се сви потрудили, резултати би сигурно били феноменални!

За овај пети конкурс заредом, Француски институт у Србији и професор Јокић, иницијатор програма „Рука у тесту“ у Србији, желе да вас подстакну да обратите пажњу на свакодневне навике које могу да допринесу очувању наше планете.

Пројекат треба да се бави следећим темама:

Смањити бацање хране

Хлеб, поврће, парчићи меса…Не, овде не говоримо о намирницама које се налазе у фрижидеру једне породице, него о онима које се налазе у канти за отпатке. Производи који још увек могу да се употребе, ипак се налазе у канти. Које су последице тог бацања чији смо и актери и жртве. Како се ефикасно борити против тога?

Акција празан контејнер

Наше канте за отпатке су пуне онога што у њих бацамо, било да се ради о храни или амбалажи. Како смањити њихову количину? Зашто им не бисмо подарили још један живот? Научимо да вреднујемо свој отпад!

Утицај пластике на окружење

Не прође ни један дан да је не видимо, не додирнемо, чак и у уста не ставимо. Пластика је освојила нашу свакодневницу, а стигла је чак и до морских животиња. Зашто треба користити што мање пластике у свакодневном животу ? Како успети у томе?

Ко организује овај конкурс?

Француски институт у Србији и Амбасада Француске имају за циљ да кроз културу, образовање, француски језик, науку, иновације и знање остваре нове везе између Србије и Француске и подржавају културне, образовне, социјалне иновативне програме и активно сарађују са младим људима у Србији.

Програм ,,Рука у тестуʺ има за циљ да побољша квалитет предавања науке и технологије у школама. Програм подржава наставнике да примене истраживачку педагогију која стимулише радозналост и склоност према наукама код ученика. Овогодишњи конкурс ће, поред самог пројекта, наградити и ту створену педагошку динамику.

Ко може да учествује?

Све школе у Србији. Учесници су подељени у две категорије:

о Категорија 1: основне школе

о Категорија 2: средње школе

 

Који формат може да се користи?

Ученици ће моћи да представе своје радове у следећа три формата:

о као макету или прототип

о као видео репортажу

о кроз радионице за популаризацију науке (експерименте, анимације, друштвене игре, стрип…)

 

Који критеријуми ће се узимати у обзир?

о Педагошки квалитет пројекта

о Оригиналност (иновативни карактер) пројекта и употребљених средстава

о Учешће ученика и школе у пројекту (индивидуални пројекти неће бити узети у обзир)

о Мултидисциплинарна димензија пројекта

Како учествовати?

Довољно је послати мејл са описом пројекта и објашњењем на највише две странице А4 формата, (на српском или француском језику) као и, у зависности од изабраног формата пројекта, слике реализованог пројекта или видео запис (послати зипован фајл уколико је документ претежак) на следеће имејл адресе: sjokic@vin.bg.ac.rs i cm.universitaire@institutfrancais.rs.

КРАЈЊИ РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРОЈЕКАТА: 15. ЈУН 2018.

Награде

Комисија ће одабрати најбољи пројекат у свакој категорији (основна и средња школа). Добитницима ће бити уручена пригодна награда, а њихов пројекат представљен у оквиру изложбе Француског института у Србији која ће бити отворена у Београду поводом Светског дана климе у децембру месецу.

За више информација можете контактирати Стевана Јокића (sjokic@vin.bg.ac.rs) ili Clothilde Le Treste (cm.universitaire@institutfrancais.rs).

 

Извор: http://www.institutfrancais.rs/konkurs-ruka-u-testu-2018/

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s