Актуелности

Наставник за дигитално доба (конкурс)

Дигитална ризница знања

Поред Министарства трговине, туризма и телекомуникација, наградни конкурс ,,Дигитална ризница знања” подржало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је конкурс „Дигитална ризница знања“, који организује Издавачка кућа БИГЗ школство.

Према наводима надлежних у Министарству, ова просветна институција највишег ранга препознала је значај конкурса ,,Дигитална ризница знања” управо јер је један од приоритетних циљева увођење информационих технологија у све образовне процесе, а пре свега у наставу.

Према речима Оливере Ђикановић, главне и одговорне уреднице у Издавачкој кући БИГЗ школство, имајући у виду колико је дигитализације важна за образовне процесе, ова издавачка кућа расписала је наградни конкурс „Дигитална ризница знања“  са намером да оснажи учитеље и наставнике у примени модерних технологија.

– Свесни времена у коме живимо, брзине развоја технологије и значаја информатичке писмености за будуће генерације, издавачка кућа БИГЗ школство већ неколико година велику пажњу поклања дигиталним садржајима који покривају наставне програме и саставни су део наших уџбеничких комплета. Идеја о покретању наградног конкурса дошла је као резултат дугогодишње блиске сарадње са учитељима и наставницима. Имајући у виду да многи од њих већ користе информационе технологије у настави, а да се неки још увек плаше да мало смелије закораче у дигитални свет, решили смо да их охрабримо и да им помогнемо да се слободније упусте у припремање дигиталих материјала који ће им помоћи да лакше, креативније и занимљивије осмисле часове. Задовољни смо одзивом учитеља и наставника, а нека креативна решења су нас посебно обрадовала – истиче Оливера Ђикановић.

Др Ранко Рајовић, један од најистакнутијих стручњака за рани развој интелигенције код деце, чији се програм учења ,,НТЦ” спроводи у 15 европских држава и један од чланова жирија конкурса „Дигитална ризница знања“ каже за Школски портал да ће приликом одабира најбољих радова гледати, пре свега, применљивост, а затим и креативност, необична решења и нове идеје.

– Модерне технологије су незаобилазне и постале су саставни део живота. Потребно их је уводити у наставу и олакшати деци усвајање градива. Важно је, међутим, напоменути да је потребан опрез, посебно код млађе деце, јер за оптималан развој детета потребно је пуно кретања, трчања, скакања, бављења спортом, а нове технологије често окупирају дете толико да дневно проведе и неколико сати гледајући у екран – каже др Рајовић.

Он објашњава да дигитална писменост постаје приоритет у свим областима, јер су у порасту занимања која захтевају познавање нових технологија. Нека од најтраженијих занимања данас, нису постојала пре 10 година, а већина нових везано је за нове технологије.

– Приоритети се мењају и ко зна каква ће ситуација бити за 5 година. Можда ћемо читати неки извештај у којем ће писати да нека од најтраженијих занимања 2023. године нису ни постојала данас – додаје наш саговорник.

У конкурс „Дигитална ризница знања до сада су се укључили и Министарство трговине, туризма и телекомуникација и компанија Comtrade.

Детаљне пропозиције конкурса „Дигитална ризница знања” можете погледати или преузети кликом на ПРОПОЗИЦИЈЕ КОНКУРСА.

Извор: https://www.skolskiportal.rs/clanci/1254-postani-i-ti-nastavnik-za-digitalno-doba

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s